domenica 23 novembre 2014

Si te bejme turshi

SHARE




1kg domate jeshile

1kg kastraveca (tranguj) te vegjel

1 kg lulelaker

1 kg karrota

bene edhe

1kg qep

1 kg speca


Duhet ta keni parasysh se specat zbuten pak ,ndersa qepa i jep nje shije tjeter turshise
kujdes! po te kete pesh me te madhe ndonjera nga perimet do mbizotroi shija e asaj!!!

..tani pastrohen te gjitha dhe prehen ne rriska si rrota rrota .Perzihen ne nje ene te madhe ..

Kavanozet (ato 1 kg) u shtohet

-uthull molle 4% -dy gisht apo deri te nje vije qe kan kavanozet mu ne vendin ku kthehen ne vertikale nga baza ,
-ca kokrra te piperit te zi kokerr (jo te bluar) ,
-flet dafine 2-3 cop ,
-nje luge te gjelles jo te mbushur mire krip ,
-nje luge te mesme sheqer.

perzihet kjo tretje mbrenda ne kavanoz per pak kohe dhe u shtohet mase e turshis derisa te mbushet kavanozi.
tani i shtohet uje deri ne gryke dhe pritet te thithet ..pastaj i shtohet perfundimisht uje qe te jete mbi turshi.

konzervimi: kavanozet e mbyllur futen ne nje ene te madhe te mbushur me uje qe i bie te jete deri ne gjysem te kavanozit (uje i ftohte) dhe leshohet ne zierje deri ne vlim .Duket te vloi deri ne 15 ,pa friken se do pelcasin kavanozet.

kjo bene mbylljen hermetike te trushise!

Kjo lloj turshie qenderon edhe 2 vite pa u prishur fare pa ndruar aspak kualiteti apo shija.
Eshte vertet shum e mire dhe e sukseshme ne pergatitje...me e mire se sa ato qe jane ne shitje

Ne te njejten menyre mund te pergatiten edhe trangujt e vegjel.
SHARE

Author: verified_user

Pastrimi